Saturday, February 02, 2008

karipap comei...

salam..

hari ni hari sabtu.. tapi rasa mcm hari ahad. sbbnyer.. smlm cuti :-D huhu...

seharian kat umah.. tak kuar.. malas ler nk kuar.. ujan plak tu.. lebih selesa dok kat umh :) dr pagi dok buat keje umh ler.. basuh baju.. sidai baju.. masak tgh hari.. kemas umah.. sapu sampah.. belai cactus :-D (rasa sayang plak nk jual cactus ni..).. letih weih... nk dkt tgh hari konon nk tdo b4 zohor. tp tak bleh tdo plak.. huu.. cikgu call (cik abe.. huu).. dah seminggu tak borak2.. bz sgt katanyer.. hmm.. sabar je laa.. (seminggu ni mmg teruji rasanya.. kena sabar byk2... kena kuat sendiri... rasa sunyi.. rasa nk nangis.. rasa tertekan.. sib baik keje.. sib baik waras.. si baik ada Dia... huu.. Dia je tpt me ngadu.. Dia je yg faham..)

ptg2 dgr radio sambil surfing internet. borak ngan khairil_114 tanyer dia bleh bt sistem ke tak. nk mnta tlg buat sistem maklumat sket :D .. sambil2 tu cam biasalaa cari resepi.. me dah lama teringin nk buat karipap. tapi tak berkesempatan.. + takut salah resepi. nk tya resepi kat mak tapi rasa nk try bt sendiri dulu. hr ni terjumpa resepi karipap mcm yg mak biasa buat (dulu mak buat jual. me tlg mak kelim tepi karipap tu). apa lagi.. baca resepi btl2.. tgk bhn2 tu ada ke tak kat dapur. bila rasa2 sumer ada, me buat laa..

menu mkn mlm ni adalah.. karipap... erm.. lama gak nk buat karipap ni.. mcm tak berbaloi je org buat jual 3 singgit. tapi bila jadi pembeli, mcm tak patut je harga karipap satu rm0.40. huu..

so, me nk kongsi resepi karipap yg me bt hr ni. di ambil dari laman web
http://www.geocities.com/resipi/Recipe_Frame.html
slmt mencuba!

KARIPAP
Intinya

1 kilo ubi kentang (dipotong dadu) me guna 3 biji kentang jer..
2 peket rempah kari daging (adabi) agak2 jer... hehe... tak nk pedas, letak sikit ler...
1 cawan ayam atau udang atau daging (yang dihiris nipis atau dicincang halus) me guna ikan bilis jer..
6 ulas bawang merah} 1 jer cukup.. kasi rasa..
2 ulas bawang putih } ditumbuk me guna seulas jer..
1 inci halia}1 labu bawang besar (dipotong dadu) dah yg lain2 tu sikit jer.. tak yah sampai 1 inci... 1 mm pun ok.. :)
Daun sup dan daun bawang (dihiris) yg ni me tak letak...
Garam dan pak aji secukup rasa letak garam sket.. secukup rasa.. pak aji tak perlu ltk pn dah sedap.. hehe..
Minyak untuk menumis (kalau nak tambah dengan mixed vege pun kira o'right juga) karipap kosong jer.. tak der sayur.. adik2 tak mkn sayur.. huu

Cara-caranya
Tumis bahan yang ditumbuk tadi sehingga naik baunya kemudian masukkan rempah kari, kacau hingga pecah minyak pastu masukkan ayam (ikan bilis).
Pas tu masukkanlah kentang tambahkan air acap-acap dengan kentang.
Pastu kecilkan api masukkanlah garam. jangan lupa pula kacau kentang tu kang hangit pulak kang.
Bila agak-agak nak kering dan kentang dah empuk masukkan bawang dan rasalah garamnya. Pastukan...kan...kan dah siap inti kita tadi.

Kulitnya
1/2 kilo tepung
me agak2 je. tak der timbang lak...
3/4 cawan minyak masak (panaskan) 1/2 cawan jer..
Air garam (agak-agak)

Cara-caranya
Masukkan tepung dalam besen, kemudian tuangkan minyak panas sedikit demi sedikit sambil digaul dengan tangan (hati-hati jangan sampai terlecur tangan).
Setelah tepung dan minyak digaul mesra masukkan pula air garam sedikit demi sedikit, uli hingga sebati jangan sampai doh terlembik agak-agak cantik dan sedap diuli oleh tangan kira o.klah tu.
Canaikan doh tadi dan terapkanlah.
Isikan inti dan kelimlah tepi nya biar nampak cantik.
Pastu goreng. Pastu makan tapi...jangan lupa baca bismillah


hehe... nnt me ltk gambar.. ayat2 kat resepi tu di ambil dr laman web tadi.. sikit2 me ubah ler.. huhu...

slmt mkn karipap yg best k!


note: keinginan nk buat karipap ni salah satu sbbnyer pasai smlm mkn karipap tak sedap kat spital.. huhu..

~karipap comei~

1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.